POLÍTICA
BARCELONA - 31 gener 2017 2.00 h

Homs porta a la fiscalia Rajoy per haver desobeït el TC

 El denuncia per incompliment de les resolucions del Constitucional que reconeixen a la Generalitat la gestió del 0,7% de l'IRPF

 Diu que també prevarica en gestionar diners que no li corresponen

XAVIER MIRÓ / SÒNIA PAU - BARCELONA

L'exconseller i portaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, ha denunciat a la fiscalia el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, pels delictes de “desobediència i prevaricació” en haver incomplert sistemàticament les resolucions del Tribunal Constitucional que determinen que és la Generalitat i no l'Estat qui ha de gestionar el 0,7% de l'IRPF atribuït a fins socials. Per Homs, el president espanyol hauria desobeït les fins a deu sentències del TC que atribueixen a la Generalitat la gestió dels fons i hauria prevaricat en gestionar part dels diners que li corresponien al govern català.

La denúncia contra Rajoy però també contra l'exministre de Sanitat, Alfonso Alonso, així com l'ex-secretària d'Estat de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Susana Camarero, defensa que “han desobeït reiteradament les resolucions del TC sent plenament conscients que estaven desobeint el mandat exprés i concret del TC i han dictat resolucions arbitràries sabent la seva injustícia”. Homs argumenta que presenta la denúncia per instar la fiscalia a actuar contra Rajoy “amb els mateixos arguments que usa per querellar-se contra polítics catalans”. Segons l'exconseller que afronta un judici per desobediència i prevaricació per haver organitzat la consulta del 9-N, la reacció de la fiscalia “serà la prova del cotó fluix de si ens jutgen per persecució de les idees polítiques o d'acord amb fonaments de dret”. Homs assegura que no volia arribar a aquest punt però ho considera un acte de “legítima defensa” perquè el govern espanyol ha optat per judicialitzar la política: “Tothom té dret a defensar-se, si és necessari usant els seus arguments com si es tractés d'un mirall”.

Precisament la setmana passada, el TC va tornar a dictaminar que les competències per repartir les subvencions a les ONG amb els fons del 0,7 de l'IRPF és de les comunitats. Un any més, el tribunal va donar la raó a la Generalitat davant del recurs contenciós administratiu que va interposar per invasió de competències contra el reial decret que estableix les bases reguladores de les subvencions que es financen a través de la casella del 0,7% de l'IRPF per a finalitats socials. En definitiva, la sentència reconeix que és la Generalitat qui ha de convocar, gestionar i atorgar aquestes subvencions. I és el desè cop que es pronuncia en aquest sentit.

La consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, va valorar que “la modificació del marc normatiu hauria de preveure la territorialització dels fons i així una major participació de la Generalitat en la gestió i el reconeixement d'aquestes ajudes”. Des de la Taula d'Entitats del Tercer Sector s'insisteix també a traspassar-ne la gestió i recorda que el 2015 Catalunya va aportar 57,6 milions per a finalitats socials i tan sols en van retornar 31,2 per a projectes d'entitats catalanes.