POLÍTICA
BARCELONA - 31 gener 2017 2.00 h

Junqueras obre la porta a avançar el referèndum

 ERC preferiria votar al setembre, però veu possible celebrar la consulta abans de l'estiu

 El PDeCAT es manté al marge del debat sobre la data i retreu als comuns tacticisme en la defensa del plebiscit

EMILI BELLA - BARCELONA

Quan no han passat ni 48 hores del sí de la CUP als pressupostos, l'independentisme ja es concentra en la pantalla de la data del referèndum, i sospesa la idoneïtat d'avançar-lo i celebrar-lo abans de l'estiu, tal com reclamen els anticapitalistes. El vicepresident del govern i líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, va obrir ahir la porta a aquesta possibilitat en vista de l'actitud “gens sensible” de l'Estat espanyol. “Algun tipus de resposta haurem de ser capaços de donar”, va advertir el també conseller d'Economia en declaracions a RAC1, si la justícia espanyola incrementa la persecució de la titular de la segona institució del país, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver permès el debat sobre les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent.

Esquerra preferiria celebrar-lo en els terminis anunciats, la segona quinzena de setembre, però “cal estar preparats per si les circumstàncies obliguessin a fer-lo abans”, assegurava el portaveu republicà, Sergi Sabrià. Segons Junqueras, el govern té prou dades per dur-lo a terme satisfactòriament.

La CUP donava ahir per fet que s'acabarà avançant, perquè “la tensió judicial” anirà en augment, en paraules del portaveu del secretariat nacional, Quim Arrufat. “Tenim clar que no podem deixar que l'Estat podreixi la situació per dins, que hi interfereixi. Com a poble, no podem permetre que jutgin institucions, càrrecs i persones que han donat la cara”, va defensar l'exdiputat a Catalunya Ràdio.

D'altra banda, Arrufat va alertar que l'organització de la consulta no es podrà deixar en mans de voluntaris i que tampoc es podrà encarregar a funcionaris de manera aleatòria, per evitar “boicots”. En aquest sentit, va apostar per “personal acreditat per la Generalitat” per desenvolupar la part logística, però escollit per motius d'operativitat, no pas ideològics.

La tercera pota del referèndum, el Partit Demòcrata, es manté públicament al marge del debat sobre l'avançament, una possibilitat que deixa en mans del govern. “El que correspon als partits és guanyar-lo i ampliar la base”, va remarcar la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal. “Formem part d'un govern que no cometrà il·legalitats”, va recordar.

Si el referèndum tingués una quarta pota, serien els comuns. La seva líder, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va anunciar que el nou espai polític que està construint amb ICV, EUiA i Podem sotmetrà la proposta de votació que faci el govern “a un sistema de consultes i debat intern”. L'arquitecte del futur partit, Xavier Domènech, va avançar que En Comú Podem presentarà aquesta setmana una iniciativa al Congrés per crear una comissió pel dret a decidir.

Pascal va retreure als comuns una defensa del referèndum “més tàctica que per convicció”.

LES FRASES

Si volen inhabilitar Forcadell, és evident que algun tipus de resposta haurem de ser capaços de donar
Oriol Junqueras
VICEPRESIDENT I LÍDER D'ERC
No podem deixar que l'Estat podreixi la situació per dins, que hi interfereixi
Quim Arrufat
PORTAVEU SECRETARIAT DE LA CUP
Quan una cosa no depèn de tu, és difícil posar-hi una data. S'ha dit i s'ha incomplert massa cops
Ada Colau
ALCALDESSA I LÍDER DELS COMUNS