POLITICA
BARCELONA - 31 març 2016 2.00 h

Acte a favor dels imputats per la moció del 9-N

 L'ACM, l'AMI, l'Assemblea i Òmnium llegiran demà un manifest contra la investigació de regidors per l'Audiència

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

Més de 280 ajuntaments i altres administracions locals han donat suport a la resolució de ruptura aprovada pel Parlament el 9-N. La conseqüència és que desenes d'ells ja han començat a ser investigats a petició de la Fiscalia de l'Audiencia Nacional sota l'acusació de rebel·lió i sedició entre d'altres. Inicialment la fiscalia va denunciar els ajuntaments de Celrà, Girona, Igualada, Sant Cugat del Vallès i la Seu d'Urgell però tres magistrats diferents van arxivar les causes d'Igualada, Sant Cugat i també de Premià de Dalt en interpretar que l'aprovació de les mocions al ple municipal suposava un “posicionament polític en el marc de la llibertat ideològica i d'expressió d'aspiracions o anhels polítics”. Tot i aquests arxivaments precedents, la fiscalia ha continuat presentant denúncies de manera que, a partir de les causes obertes als Ajuntaments de Deltebre i Vic, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 2 de l'Audiencia Nacional, Ismael Moreno Chamarro, ha decidit obrir una investigació al gruix dels 280 municipis, en el que les entitats sobiranistes qualifiquen de “causa general” contra el sobiranisme municipalista. L'Associació Catalana de Municipis (ACM) , l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), també investigades en la mateixa causa com a possibles instigadores de les mocions municipals, han convocat junt amb Òmnium Cultural un acte de solidaritat amb els càrrecs electes investigats en què es llegirà una manifest a la plaça del Rei de Barcelona, demà a les onze del matí. Alcaldes i regidors afectats i els presidents de les quatre entitats municipals i independentistes demanaran el cessament de la “judicialització del procés sobiranista” i de la “persecució” dels càrrecs electes pel fet de promoure el dret d'autodeterminació.

Policía Nacional, Guàrdia Civil i Mossos d'Esquadra tenen ordres de demanar als consistoris tota la informació sobre els plens en què es va aprovar la moció i sobre la constitució, objectius i finançament de les entitats imputades.

La CUP proposarà diumenge la mobilització nacional

Per la seva part, la CUP proposarà diumenge la mobilització nacional per respondre a la “campanya repressiva judicial espanyola”. Al Fossar de les Moreres de Barcelona, el partit independentista presentarà la campanya amb alcaldes, regidors i diputats, alguns dels quals estan sent investigats per l'Audiència. Una trentena d'ajuntaments governats per la CUP o als quals la CUP ha donat suport a la moció del 9-N han estat requerits per l'Audiència per donar tota la informació sobre el ple en què es va aprovar el tex. La CUP avisa que “la campanya de persecució podria afectar fins a 280 municipis catalans”. La formació anticapitalista també recorda que alcaldes de la CUP estan sent investigats “per no despenjar la bandera estelada” i que el regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, ho està sent per haver dit en ple que “cal desobeir els tribunals”.