POLITICA
BARCELONA - 31 març 2016 2.00 h

Eduardo Reyes deixa la presidència de Súmate per centrar-se en el Parlament

 La junta aprova que José María Clavero rellevi el diputat de Junts pel Sí al capdavant de l'entitat

 Volen fer una assemblea general el més aviat possible

REDACCIÓ - BARCELONA

Eduardo Reyes va tancar ahir la seva etapa al capdavant de l'entitat Súmate. El diputat de Junts pel Sí ha fet un pas al costat i ha deixat la presidència de l'entitat sobiranista, nascuda el 2013, per vindicar la independència en castellà. Reyes, a més de ser-ne un dels fundadors, capitanejava l'entitat des d'aleshores.

El diputat va comunicar la seva renúncia en la reunió de la junta directiva que Súmate va celebrar dimarts, segons va informar l'entitat en un comunicat. Reyes vol centrar-se en la seva activitat al Parlament, on és membre de les comissions d'Interior, d'Igualtat, del Síndic de Greuges, de la Infància, de Treball i de Seguretat Viària. També està a la mesa de la comissió de la Sindicatura de Comptes.

La junta directiva de l'entitat sobiranista va proposar i va acordar, per majoria absoluta, passar el testimoni a José María Clavero, fins que se celebri una nova assemblea general. L'entitat vol que es faci com més aviat millor perquè els socis puguin pronunciar-se davant la nova fase que s'obre a l'organització.

Nascut a Osca, Clavero ja era membre de la direcció de l'entitat sobiranista i és fundador de la primera comissió del personal no docent de la Universitat Autònoma de Barcelona, el 1973, i de les Comissions Culturals de Medicina, el 1978. El nou president en funcions de Súmate va estar afiliat a Comissions Obreres entre el 1983 i el 2013 i va ser membre del PSUC del 1979 al 1983.

Màxima implicació

En la reunió en què es va anunciar el relleu, Reyes va felicitar la decisió de la junta de Súmate. Va destacar el compromís de Clavero amb la lluita social, com també la seva implicació a l'entitat sobiranista. El fins ara president va argumentar que el seu pas al costat respon a un moment polític en què “tots hem d'implicar-nos al màxim en les nostres funcions, ja sigui al Parlament o en la societat civil, per fer realitat la república catalana”.

També va prendre la paraula el que a partir d'ara serà la cara visible de Súmate. Clavero va agrair la confiança dels membres de la junta i va demanar que l'assemblea general de l'entitat se celebri com més aviat millor. “El procés constituent està en marxa, hi ha molta feina a fer i tots sumem per constituir la república catalana”, sentenciava.

Des de Súmate, van agrair, ahir, a través d'un comunicat, la “gran dedicació i passió per l'entitat durant els tres anys de presidència” de Reyes. “Has estat el millor representant que ha pogut tenir l'entitat, recorrent-te Catalunya sencera”, subratllava la direcció de l'organització en un text titulat “Gràcies per tot, Eduard”.

Ratificat al novembre fins al 2018

L'assemblea de Súmate va ratificar el novembre passat Eduardo Reyes com a president de l'entitat fins al 2018. Ho va fer després que Reyes, que s'havia presentat com a independent de número sis a la llista de Junts pel Sí, hagués estat escollit com a diputat al Parlament. Algunes veus van qüestionar aleshores que pogués compatibilitzar la presidència de l'organització amb la seva tasca parlamentària. Era un moment de temps mort que encara no s'havia tancat l'acord de Junts pel Sí i la CUP per fer Carles Puigdemont president de la Generalitat. Reyes va obtenir 61 vots a favor i 3 en contra. L'objectiu per al nou cicle era donar més protagonisme a les territorials.