POLITICA
OLOT/ LA BISBAL D'EMPORDÀ - 31 març 2016 2.00 h

El rei Felip VI, no grat a la Bisbal i a Ripoll

 Els plens respectius aproven, amb un ampli suport, mocions amb la declaració

J.CASAS/ J.TRILLAS - OLOT/ LA BISBAL D'EMPORDÀ

El rei d'Espanya, Felip VI, és la quarta persona que ha estat declarada no grata pel ple de Ripoll. De fet, el rei actual ja és no grat des del 2002, quan el ple, a instàncies d'ERC, va aprovar una moció en què feia aquesta declaració respecte al seu pare, Joan Carles I, i tota la família reial. Completen la llista l'exministre d'Educació espanyol José Ignacio Wert i l'exconsellera de Cultura del govern d'Aragó Dolors Serrat, nascuda a Ripoll i que va ser una de les impulsores de qualificar el català de la zona com a aragonès oriental.

La moció de Felip VI ha estat aprovada pel ple amb els vots favorables dels regidors d'ERC –a l'oposició i promotors de la proposta–, el de la CUP, l'abstenció de la portaveu de la coalició socialista i de l'esquerra verda i el suport i les abstencions repartides entre els regidors de l'equip de govern convergent. La portaveu d'ERC, Teresa Jordà, ha denunciat el poc respecte institucional mostrat pel rei espanyol cap a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a qui no va rebre, i l'impediment per exercir el dret a decidir.

A la Bisbal d'Empordà, el ple va aprovar dimarts a la nit declarar el rei Felip VI, i per extensió tota la família reial, persona no grata al municipi. La moció es va aprovar amb els vots del govern, d'ERC, la CUP i ICV-EUiA, més un de Compromís per la Bisbal, tres regidors d'Independents (PSC-CP), i les abstencions d'un regidor socialista, dos de Compromís i la regidora de CiU.

Canviar el nom del carrer Fuensanta

L'Ajuntament de Ripoll decidirà, després d'un procés participatiu, el canvi de nom del carrer dedicat al general franquista Serafín Sánchez Fuensanta amb el consens dels veïns. No ho tindrà fàcil si es té en compte la intervenció d'alguns veïns a l'últim ple, on es va aprovar una moció que preveu el procés participatiu pel canvi de nom i on es va tombar la proposta original de la CUP que no ha volgut renunciar a la proposta que el nou nom no tingui cap relació amb el general franquista en qüestió. Molts dels veïns aposten pel cognom sol o fins i tot per la seva catalanització. Sigui com sigui, tot queda obert i pendent de la consulta que s'ha de dur a terme.