POLITICA
BARCELONA - 31 març 2016 2.00 h

Govern i partits excaven en el deute per alliberar diners

 El grup de treball, sorgit de la resolució del 9-N i rescatat en el ple d'emergència social, es reuneix per primer cop al Departament d'Economia

 Els participants destaquen el bon clima de treball

EMMA ANSOLA - BARCELONA

L'endeutament de la Generalitat, què, com, quan i a qui es paga, i fer-ne més sostenible el retorn amb l'objectiu de poder alliberar recursos econòmics per destinar-los a un pla de xoc social és l'objectiu del grup de treball sobre el deute que ahir va reunir, per primer cop en una mateixa taula, membres del govern i representants de tots els grups parlamentaris. “Facilitar l'accés” a la informació; estudiar els “finançaments estructurats”, aquells que han servit per sufragar bona part de l'obra pública a través del mètode alemany o el peatge a l'ombra; adoptar criteris d'organismes internacionals per fer més sostenible la càrrega financera, i analitzar quina ha estat, fins ara, la despesa seran els quatre eixos del pla de treball que ahir va acordar el grup en la primera trobada.

Properament també es fixarà un calendari de reunions i la seva periodicitat, però no es vincularà a properes reunions de negociació pressupostària que el govern haurà d'emprendre aviat amb els grups parlamentaris si vol tenir uns comptes nous el 2016.

Amb tot, durant la reunió es va deixar clar que es tractava d'un grup de treball que, impulsat pel govern, no té resultats vinculants sinó que més aviat es tracta de conèixer en quina situació està el deute de la Generalitat i detallar-ne xifres i tenidors que encara avui es desconeixen. És el cas de la partida de 6.505 milions d'euros que, en concepte de préstec, es deu a institucions financeres estrangeres, segons dades de la web del Banc d'Espanya. La partida més gran del deute, que en total s'eleva a 72.274 milions, correspon al pagament del fons de liquidat autonòmica (FLA) i és l'Estat, per tant, el principal cobrador. Concretament, aquesta partida representa el 60% del total i s'eleva a 43.343 milions d'euros. Una de les xifres que també preocupa els grups parlamentaris és el que correspon als finançaments estructurats, el destinat a pagar les grans infraestructures.

La creació d'aquest grup de treball va sorgir a principi de legislatura a proposta de la CUP i es va decidir incloure en l'annex social de la resolució del 9-N, anul·lada pel Tribunal Constitucional. L'esquerra independentista sempre s'ha mostrat contrària al pagament d'un deute que consideren “injust i il·legítim”, mentre que Junts pel Sí només s'avé a renegociar-ne els interessos. Davant d'aquesta discrepància es va optar per fer un primer pas amb la creació d'aquest grup de treball. Tanmateix, la resolució del 9-N va quedar anul·lada pel Constitucional, però en el ple de la pobresa celebrat el 9 i 10 de març la CUP va rescatar el punt que feia referència a la constitució del grup i va aconseguir que s'aprovés al Parlament.

Així, ahir es van trobar, per part del govern, el secretari general de Vicepresidència i Economia, Josep Maria Jové, i el secretari d'Economia, Pere Aragonés. Per part dels grups, Roger Torrent i Carmina Castellví, de JxSí; Antonio Espinosa de C'S, Óscar Ordeig i Núria Pérez, del PSC; Joan Coscubiela i Marc Bartomeu, de Sí que Es Pot; Enric Millo i Miquel Folgueroles del PP, i Eulàlia Reguant, Pilar Castillejo i Joan Manuel Busqueta, de la CUP.

LES XIFRES

72.274
milions d'euros
és l'endeutament total que té
Catalunya en aquests
moments.
60
per cent
del total del deute, 43.343 milions, correspon al pagament del fons de liquiditat autonòmic.
LES CLAUS

Els números del Banc d'Espanya

E.A

L'objectiu del govern en els darrers anys ha estat aplanar el pagament dels finançaments estructurats, el que correspon a les obres públiques, com ara la línia 9 del metro. Ara la pressió és major si el que es vol és alliberar recursos econòmics per poder presentar un pressupost social. Es desconeix, però, si el Banc d'Espanya ha inclòs la xifra econòmica que correspondria a aquesta partida en els 72.274 milions globals.

Préstecs

Dels 72.274 milions d'euros que deu la Generalitat, 65.288 milions corresponen a préstecs, 11.469 dels quals es deuen a institucions financeres de l'Estat espanyol. Altres 6.505 s'han de pagar a entitats estrangeres i 43.343, a l'Estat espanyol en concepte de retorn del FLA. Finalment, 3.971 milions corresponen a associacions publicoprivades que no es detallen en el gràfic de la web del banc.

Els més endeutats

Catalunya és la comunitat amb la xifra de deute més elevada. la segueixen el País Valencià, amb 41.753 milions, Andalusia, 31.365, i Madrid, amb 27.646 milions. A tall d'exemple, el deute del País Basc és de 9.486 milions i el de Navarra, 3.322 milions, i ambdós tenen hisenda pròpia.