POLÍTICA
BARCELONA - 31 març 2018 2.00 h

JxCat remet al TC la resolució de l’ONU per investir Sànchez

 Els diputats, que creuen vulnerats els seus drets, volen poder votar-lo perquè sigui president de la Generalitat

O.A.-ETXEARTE - BARCELONA

Els diputats de JxCat van remetre ahir al Tribunal Constitucional les mesures cautelars sobre la investidura de Jordi Sànchez acceptades pel Comitè de Drets Humans de l’ONU. Els de Carles Puigdemont pretenen estirar el fil de la resolució per arribar a una investidura efectiva de Sànchez o per demostrar davant de la comunitat internacional que l’Estat espanyol vulnera les resolucions de l’ONU. JxCat pretén rescatar la investidura de Sànchez en un ple que podria celebrar-se la setmana vinent, després del que considera que és un pronunciament excepcional, amb escassos precedents, del Comitè de Drets Humans que pot posar contra les cordes l’Estat espanyol. Unes mesures cautelars de què no disposen per a Puigdemont, tot i que la seva situació ha canviat després de la detenció a Alemanya. Si el poder judicial no permet que Sànchez sigui investit al Parlament de manera presencial o per videoconferència, sostenen, vulnerarà davant de la mateixa ONU els drets polítics de Sànchez, i serà un precedent inequívoc per recórrer a altres instàncies internacionals.

Amb aquest objectiu, els diputats de JxCat es van dirigir per escrit al TC, demanant que permeti la investidura de l’expresident de l’ANC. Aquesta és una via paral·lela a l’adoptada per la defensa de Sànchez, que ja va dirigir-se al Tribunal Suprem amb les mesures cautelars adoptades pel Comitè de Drets Humans de l’ONU. Els diputats de JxCat també actuen perquè consideren que, en la mesura que no poden votar un candidat a la investidura que disposa de tots els seus drets polítics, es vulneren els seus propis drets. De fet, a mitjan març ja van presentar un recurs d’empara al TC que encara no ha estat admès a tràmit.

L’advocat alemany de Puigdemont, Wolfgang Schomburg, també va manifestar que espera que el president de la Generalitat pugui sortir “aviat” de la presó, en declaracions recollides per Catalunya Ràdio i TV3. A través del diari Süddeutsche Zeitung, Schomburg va instar el govern d’Angela Merkel a aclarir “sense dilacions” que Alemanya no accepta extradicions per motius polítics.

A més, el president del Parlament, Roger Torrent, va continuar dijous els contactes per articular un front democràtic ampli contra la repressió. Es va reunir amb els sindicats USOC i la Intersindical.