POLÍTICA
MADRID - 31 març 2018 2.00 h

Rajoy no endurirà l’article 155 si l’ha de prolongar per una repetició d’eleccions

 Se cenyirà al mandat del Senat i no l’ampliarà a l’educació o TV3 si gestiona la Generalitat fins al juny

 Necessita que el PNB li voti el pressupost al maig

DAVID PORTABELLA - MADRID

El govern que presideix Mariano Rajoy va idear una aplicació de l’article 155 de màxims en el fons –destitució del govern, dissolució del Parlament i convocatòria d’eleccions el 21 de desembre– i d’abast temporal mínim, però la seva estratègia de torpedinar investidures de diputats empresonats ha acabat convertint la suspensió de l’autogovern i la gestió de la Generalitat des de Madrid en un projecte de llarga durada. Davant l’eventualitat que JxCat, ERC i la CUP no fossin capaços d’investir un president abans de la data límit del 22 de maig i el desenllaç fos la repetició de les eleccions, però, el govern de Rajoy no està disposat a endurir el 155 i gestionaria la Generalitat fins al juny d’acord amb el mandat actual del Senat, que no li permet controlar l’educació ni TV3, segons afirmen fonts de l’entorn del president espanyol.

El guió de Rajoy amb Catalunya basat en el que ell anomena un “retorn a la normalitat” incloïa una investidura efectiva al febrer que li desbrossés el camí per negociar amb el PNB –el sí de Ciutadans el va donar per descomptat des del principi– el sí basc al pressupost del 2018. El Consell de Ministres va aprovar divendres una anomalia: presentar els comptes del 2018 quan ja fa tres mesos que viu amb el pressupost del 2017 prorrogat i sabent que no els tindrà en vigor fins al maig o el juny. La primera prova de foc per al govern de Rajoy arribarà l’última setmana d’abril, quan el Congrés debatrà i votarà les esmenes a la totalitat que reclamen la devolució del pressupost, i aleshores necessita sumar al sí de Cs el vot afirmatiu del PNB, que ja ha dit que ni iniciarà una negociació mentre el 155 estigui en vigor. Rajoy necessitarà el sí definitiu del PNB de nou al maig.

En aquest context, fonts del govern espanyol admeten que Rajoy no es pot ni plantejar acudir al Senat a demanar l’aval per a un nou 155 més sever i que el guió és cenyir-se al mandat que la cambra alta –amb el sí del PP, el PSOE i Cs– li va donar el 27 d’octubre. La resignació oficial de La Moncloa a prolongar el 155 tal com està, però, no impedeix que l’executiu hagi especulat amb la casella en castellà o que elevi el to contra TV3 pel que Soraya Sáenz de Santamaría qualifica de “sectarisme”.

Desviar el focus al PSOE

El llenguatge agre s’emmarca en la pugna del PP i Cs pel vot espanyolista i no es tradueix en cap invasió, com ho prova que la mateixa Sáenz de Santamaría es limita a exigir al president del Parlament, Roger Torrent, “un debat en profunditat” sobre TV3 i prou. Però el que provoca és l’allunyament del PNB. “No veiem que la situació [a Catalunya] estigui canviant, en absolut, hauran de ser ells els que busquin suports en altres caladors”, avisa la presidenta del PNB a Biscaia, Itxaso Atutxa, desviant el focus al PSOE. “Que pensin més en els bascos i menys en els presos”, replica el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando.

Citació al funcionari d’Estremera crític amb la presó

La secretaria general d’Institucions Penitenciàries, que depèn del Ministeri de l’Interior, ha citat dilluns José Ángel Hidalgo, el funcionari de presons d’Estremera que ha publicat un article –“Los gatos de Estremera”– a Ctxt en què critica l’empresonament dels polítics catalans i la utilització que fa l’Estat espanyol de la presó “per resoldre de manera ignominiosa un problema que és només polític”.

Hidalgo, que ha compartit la “vergonya” que sent quan veu els presos catalans, està citat dilluns a les deu del matí –a Madrid és laborable– a la seu d’Institucions Penitenciàries del carrer Alcalá per explicar als superiors un article basat en metàfores i en què descriu els presos com “un quintet de gats estranys”. “Em remoc en angoixes en veure’ls jugar a tennis perquè quan vaig fer el pas de ser funcionari de presons [...] res em feia sospitar que seria utilitzat per resoldre de manera ignominiosa un problema que és només polític”, relata.