LA CLAU

ENRIC HERNÀNDEZ

Director

El pont aeri de l'esquerra

@Enric_Hernandez


DIUMENGE, 31 DE MAIG DEL 2015

Tan aviat com va amarrar el pacte amb el PSOE per convertir-se en la nova alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena va llançar un sorprenent gest de complicitat a Catalunya. «És important que Madrid reconegui la ciutat de Barcelona, que ha sigut molt progressista durant molt temps i ha sigut llançadora cap a Europa», va assegurar l'exjutge i alcaldable d'Ahora Madrid, que també va assegurar que «tot l'Estat espanyol» comparteix aquest reconeixement i va afegir que el català «és un idioma que s'ha d'estimar». Ahir mateix, entrevistada en aquestes pàgines, Ada Colau advocava per articular un «eix social» Barcelona-Madrid i recordava que Carmena ha defensat el dret a decidir dels catalans.

Atents al pont aeri de la nova esquerra, perquè pot ser clau per al desenllaç del procés català. Amb el propòsit de no ofegar-se en ple tsunami, Iniciativa per Catalunya es va embarcar en la nau sobiranista fins a l'escala del 9-N, quan va esclatar la disputa entre CiU i ERC pel control del timó. Però l'operació Colau, arranjada i auspiciada per un Joan Herrera que no ha dubtat a fer un pas enrere per garantir l'èxit de la missió, ha brindat a ICV la seva primera gran victòria electoral. I, amb ella, la centralitat que atorga la fita de governar la capital catalana. Comença una nova partida a Catalunya.

Per començar, que governi la capital d'Espanya Carmena en comptes d'Esperanza Aguirre, que amb el seu fracàs anticipa el final de la majoria absoluta de Mariano Rajoy, constitueix un factor de distensió en el conflicte institucional que alimenta l'independentisme. Substituir l'hostilitat per la complicitat amb el poble català és condició indispensable perquè la reforma guanyi adeptes davant la rup­tura.

La confluència catalana

Una vegada Podem ha obert la porta a la confluència amb ICV i altres sigles el 27-S, l'esquerra té davant seu el repte d'aglutinar, amb el suport d'una força estatal, el vot progressista que anteposa sense complexos la ineludible consulta a la incerta independència. La gran batalla plebiscitària, com va quedar demostrat el 24-M, es lliurarà en el camp metropolità
.