Company Pedro

La Vanguardia en català | 31/05/2015 - 00:00h


Pilar Rahola


Va arribar, va treure la pistola i va marxar. O el que és el mateix, va arribar, ens va insultar una estoneta i va marxar. Això sí, ho va fer a la manera del socialisme espanyol, sempre més caut en les formes que la dreta sempiterna. Li ho vaig dir a Zapatero, fa anys, i la cosa sembla que continua: "Ets l'home que millor somriu quan ens menteix". I Pedro Sánchez també somriu. Somriu, mira a la càmera amb aires de baró Dandy, i amb Sitges de teló de fons i el Cercle d'Economia d'amfitrió, ens etziba que els catalans som uns curts de gambals, gent ba­baua sense criteri, tan fàcil d'emmotllar que hem estat adequadament ­manipulats pels conspiradors del ­sobiranisme. "L'independentisme ha manipu­lat la societat catalana", va dir en versió més polite, encara que igualment feridora. I després ens va venir amb el bla, bla de la mà estesa, la re­forma constitu­cional, el guai del Pa­raguai que són els socialistes, la necessitat dels ponts, ­etcètera. Per descomptat, tot l'envit l'havien gestat els partits sobiranistes en complot clandestí contra la pàtria unida.

Patètic que la manera de seduir d'un poble passi per menystenir-lo, venent un paternalisme tot a cent que l'únic que aconsegueix és insultar-nos. Pedro, el company Pedro, l'home que ha de salvar els catalans de les nostres misèries, ha decidit que no hi ha causes per a l'enorme fatiga catalana, que els seus amics del PSOE mai no ens van enganyar, ni van retallar les ­nostres competències, ni van ajudar a retallar la llengua. Ha decidit que si milions de catalans estan farts d'estar ben farts és perquè, a la nit, es posen un casset amb el Virolai i els discursos de Junqueras i Mas, i es converteixen en autòmats de la ceba. No li ha dit, el bo d'Iceta, que s'ha passat molts pobles? No li ha explicat que som una nació -o no ho som, Pedro?- de gent madura que pensa per si mateixa? I el que és pitjor, li agrada al bo d'Iceta que el seu col·lega del PSOE repeteixi les consignes dels micròfons ultramuntans i negui les raons de fons del procés català?

I diuen que diuen que aquest bon senyor és el que ens estendrà la mà. Tal vegada, però serà després de considerar que no tenim peus per caminar. La qual cosa és decebedora perquè en algun moment d'aquest llarg conflicte hauria de sorgir un polític espanyol que no intentés agredir-nos, o vendre'ns la burra mentre ens enreda, perquè ens considera beneits. Sorgirà aquest algú capaç de plantejar, des de la complexitat, el problema territorial? Potser, però no és el cas i novament piquen a la porta catalana els líders espanyols que volen salvar-nos de nosaltres mateixos, perquè som un poble menor d'edat que necessita bolquers. Que antic sona tot plegat! I quanta semblança, a dreta i esquerra, quan es tracta de menystenir-nos! Se n'haurà adonat l'amic Pedro que això mateix deia Aznar de nosaltres? No? Doncs ja corre l'Iceta a explicar-l'hi.