«Si guanya el 'sí', Sí que es Pot s'hauria de sumar al procés»


XABIER BARRENA / RAFA TAPOUNET / BARCELONA

DILLUNS, 31 D'AGOST DEL 2015

Baños, divendres passat, a la redacció d'EL PERIÓDICO.

-La CUP es va presentar el 2012 com el cavall de Troia del carrer a les institucions. ¿Un cop desaparegut el factor de la novetat, com es planteja la nova legislatura?-El treball parlamentari ha de seguir sent el que va ser, però amb més gent. Traslladar les lluites del carrer alhora que s'aixequen les alfombres. Fer-ho ara de manera més organitzada, si abans érem el cavall de Troia, ara seríem el bosc de Birnam, de Macbeth, que es mou i entra al palau per ocupar més comissions. D'altra banda, al no ser una legislatura normal, sinó la de la ruptura, forçarem de manera política que s'iniciï un procés constituent

-¿La CUP creu que aquesta serà una legislatura necessàriament curta?-Volem que el 27-S sigui plebiscitari i constituent. Legislatura llarga o curta, dependrà de les majories que es donin. No caurem en el fetitxisme del calendari: que s'hi inverteixin els mesos necessaris. Tampoc permetrem que es caigui en el dilacionisme, que el fet que hi hagi un calendari llarg serveixi perquè no es faci el que s'ha de fer.

-Mas ja ha advertit que els ritmes dependran de les majories, cosa que fa pensar que Mas amb una majoria justa serà...-Dilacionista

-Com més, millor. Majoria d'escons i de vots. S'ha d'entendre que un procés com aquest ha d'estar avalat per un mandat democràtic. Cal tenir els diputats, però també la gent al darrere. Perquè caldrà mobilitzar-se. CDC sap molt bé com dilatar el temps. Nosaltres no volem entrar en equivalències de tants diputats tanta velocitat.

-... ¿Quina seria la majoria que permetria avançar?

-¿Miraran de posar al descobert les òbvies diferències internes en el grup parlamentari de Junts pel Sí?--No. Nosaltres seguirem construint el nostre espai polític, que abans no existia, una esquerra anticapitalista, transformadora, feminista i ecologista. L'esquerra socialdemòcrata i complaent se'ns ha quedat petita.

-La CUP ha mantingut una relació gairebé bipolar amb CDC i Artur Mas, entre abraçades i plantades. ¿Seguirà així?-Jo amb qui m'abraço sempre és amb David Fernández. Nosaltres estem als antípodes de les polítiques de retallades de CDC. En el procés d'independència hi ha hagut acords i desacords amb CDC, com amb ERC i amb ICV. És normal. No hi ha bipolaritat, hi ha una coincidència en un punt que volem creure que és coincident, que és que volem trencar amb l'Estat espanyol i amb les polítiques d'austeritat.

-Es detecten dubtes en aquest aspecte.-Nosaltres no venim a aplaudir sense veure l'obra. Desconfiar del que faran els altres no és trair una causa. És clar que desconfiem de CDC, en termes dilacionistes i en termes de negociació amb l'Estat espanyol. 30 anys els avalen sobre aquest tipus de coses. Esperem que la desconfiança s'esvaeixi de manera ràpida a partir del 28-S.

--Sí, com un germà petit. Potser es van creure que seríem un soci mans. Ha quedat clar que no. La CUP ha portat Mas, la família Pujol, Rodrigo Rato a comparèixer. Ha posat al damunt de la taula les barbaritats de les polítiques d'austeritat de CDC. Si algú es va creure que seríem complaents per ser el germà petit, peluts i més desordenats, jo crec que ja els ha quedat clar que no. Que si amb tres diputats ja els ha costat mantenir aquest statu quo basat a ser obedient amb els que manen i desobedient amb el poble, doncs amb més diputats de la CUP...

-La lògica del procés sobiranista ha portat que la CUP hagi sigut tractada amb condescendència per part de CDC i ERC?

-¿Els preocupa que al final es jutgi la CUP per si investeix o no Mas com a president?No ens veiem investint Mas, però no ens veiem investint presidents perquè anem al Parlament a forçar una ruptura. La presidència del Govern és el més irrellevant perquè és un Executiu provisional. L'important és que s'actuï d'una manera diferent de com s'ha anat exercint fins ara. Hi ha d'haver unes polítiques que demostrin que volem trencar amb l'Estat espanyol per revertir una sèrie de polítiques, no perquè ens agradi més una bandera que l'altra. ¿Mas o no Mas? No és l'interessant.

-Excepte les consideracions sobre el debat territorial, el programa de Sí que es Pot podria ser subscrit en un altíssim percentatge per la CUP. ¿Veu vies d'entesa en el futur Parlament?--Sí que es Pot té un plantejament d'esquerra socialdemòcrata que no trenca l'statu quo. Accepta l'statu quo espanyol i no hi ha crítica al sistema capitalista en general. La nostra crítica és més profunda i àmplia. Després de la campanya estem esperant l'A veure què diu Catalunya. El dia 28 alguns escons de Sí que es Pot poden entrar en un procés constituent i, a més, amb entusiasme, perquè no veig rebuig a un procés constituent català. Si hi hagués majoria de vots independentistes i s'anul·len les polítiques d'austeritat, i s'aturen desnonaments i privatitzacions, no hi hauria d'haver cap problema perquè s'hi sumessin. No hi hauria res que contradigués el que diuen ara
.