POLÍTICA
BARCELONA - 31 agost 2017 2.00 h

ERC i la CUP rebutgen l’aposta per l’exèrcit de Puigdemont

 Simó avisa que s’ha de debatre en el procés constituent

 Serra li retreu que usi els atemptats com a argument

REDACCIÓ - BARCELONA

“El moment per dirimir si la república catalana ha de tenir exèrcit o no i quin tipus d’exèrcit serà en el procés constituent, no ara”. La secretària primera de la mesa del Parlament, la republicana Anna Simó, va respondre així ahir a l’aposta del president de la Generalitat, Cales Puigdemont, perquè si Catalunya és independent tingui un exèrcit amb una “política de defensa moderna, democràtica i sobretot molt homologable als esforços que fan les nacions aliades”. En una entrevista a El Punt Avui [vegeu la plana 6], Junqueras assenyala que un exèrcit potser no tindria sentit en els cànons clàssics.

La CUP va retreure a Puigdemont que usés els atemptats a Barcelona i Cambrils com a arguments per defensar-lo. I és que Puigdemont va qualificar l’exèrcit d’“absolutament indispensable” tenint en compte “el combat global” contra el terrorisme i la necessitat de vèncer-lo col·lectivament i amb intel·ligència militar. Gabriela Serra, diputada de la formació anticapitalista, va argumentar que “no és ètic utilitzar els atemptats” i que “res justifica el militarisme”.

El portaveu de C’s al Parlament, Carlos Carrizosa, va bromejar amb la proposta de Puigdemont. “Hem de jutjar si està pensant en els problemes reals dels catalans en lloc d’estar jugant al Risk”, va afirmar. La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, hi veia “un fals debat” que emmarca “en l’engany en el qual ens volen situar”.

LES FRASES

El moment per dirimir si la república catalana ha de tenir exèrcit o no [...] serà en el procés constituent
Anna Simó
SECRETÀRIA PRIMERA DE LA MESA DEL PARLAMENT
President, no és ètic utilitzar els dramàtics atemptats per justificar la necessitat d’un exèrcit
Gabriela Serra
DIPUTADA DE LA CUP
Hem de jutjar si està pensant en els problemes reals dels catalans en lloc d’estar jugant al Risk
Carlos Carrizosa
PORTAVEU DE C’S AL PARLAMENT