POLÍTICA
VIELHA E MIJARAN - 31 agost 2017 2.00 h

L’Aran reclama votar l’1-O i que s’acati el que decideixi

 Personalitats de la Val presenten el Manifest de Les, que reclama a les institucions locals que permetin el referèndum

 El conseller Turull garanteix la consulta, tot i els recels d’alguns batlles

REDACCIÓ - VIELHA E MIJARAN

Destacats militants i simpatitzants de Convergència Democràtica Aranesa (CDA), Unitat d’Aran (UA), ERC, CUP i Podem han impulsat un manifest per reclamar que a la Val d’Aran es pugui votar amb total normalitat el referèndum d’autodeterminació de Catalunya de l’1 d’octubre. Però, a la vegada, exigeixen a les autoritats catalanes que acceptin les conseqüències que es derivin del resultat que surti a la Val.

La sala d’actes de l’audiovisual de Vielha es va omplir per escoltar la desena de dirigents polítics que han redactat aquest Manifest de Les, consensuat fa dues setmanes en aquesta població aranesa. A primera fila hi havia el síndic d’Aran, Carlos Barrera, i els consellers de la Presidència, Jordi Turull, i Cultura, Lluís Puig.

El missatge va ser clar: a l’Aran volen votar. El manifest diu: “Demanem amb tota fermesa als nostres alcaldes i representants institucionals d’Aran que obrin amb normalitat els col·legis electorals l’1 d’octubre per permetre’ns, com a ciutadans de Catalunya, expressar lliurement el nostre parer sobre el futur de Catalunya.”

Però, a la vegada, es reclama al govern i els partits catalans que “escoltin amb valentia el pronunciament que facin els aranesos i sàpiguen acceptar les conseqüències que se’n derivin”.

L’advertència és doble, ja que hi ha alcaldes que han anunciat que no cediran col·legis electorals i, a més, la pròpia identitat i majoria aranesa pot comportar que el resultat de la vall sigui diferent del del Principat. El primer punt del manifest afirma que la Val d’Aran és un subjecte polític, com reconeix la llei de règim especial de l’Aran, i que reconeix i defensa el dret a decidir. La reivindicació històrica identitària i del dret d’autodeterminació de l’Aran serveix ara per defensar el referèndum català, segons van explicar els ponents. Igualment, el conseller Turull va voler donar un missatge de confiança per garantir que a la vall es podrà votar amb total normalitat, tot i que sense donar més detalls en el cas del rebuig d’alguns batlles.

El Manifest de Les també afirma que es viu amb preocupació el conflicte, el rebuig del govern espanyol per negociar un referèndum legal, i elogia la Generalitat pel fet de buscar una solució a partir de consultar els catalans.

LA FRASE

Demanem als polítics catalans que escoltin amb valentia el pronunciament dels aranesos i n’acceptin les conseqüències
Manifest de Les

LA DATA

14.08.17
es redacta
el manifest que es va presentar ahir, que han impulsat polítics aranesos de diferents formacions.

Rebuig d’UA i recels a CDA

Des d’un principi Unitat d’Aran (UA) ha rebutjat el referèndum i l’ha plantejat com una qüestió una mica aliena a l’Aran. La formació aliada del PSC a la vall va acordar en una executiva rebutjar la consulta i no facilitar-ne la celebració. Un dels promotors del manifest, l’alcalde de Les, Emili Medan, és d’UA i ha criticat que el partit hagi abandonat el perfil nacionalista dels seus orígens i que vulgui vetar la consulta.

Per la seva part, Convergència Democràtica Aranesa (CDA) també va obrir un debat intern i no va aconseguir una posició de consens. Per aquest motiu, el partit associat a l’actual PDeCAT va acordar donar llibertat de vot als seus representants institucionals i als seus militants. No obstant això, els seus principals dirigents, com ara el síndic Barrera i l’exdiputat i exalcalde de Vielha Àlex Moga, hi donen suport.