POLÍTICA
BARCELONA - 31 agost 2017 2.00 h

L’oposició insta Forcadell a decidir si tramita la ruptura

 Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP demanen explicacions sobre la “retenció” de les lleis del referèndum i de transitorietat

 La tàctica parlamentària de JxSí i la CUP descol·loca els partits del no

EMILI BELLA - BARCELONA

Pot semblar un contrasentit, però els partits contraris al procés d’independència –i els que encara s’han de decidir– s’han convertit en garants de la tramitació parlamentària de les lleis de desconnexió. Estan en contra de les lleis del referèndum i de transitorietat però apressen la mesa a tenir en consideració si les admet a tràmit i demanen explicacions sobre per què les “reté”. Ciutadans, el PSC, el PP i Catalunya Sí que es Pot van presentar ahir per separat peticions a la mesa de la cambra i a la presidenta, Carme Forcadell, perquè els serveis jurídics facin un informe sobre la dilació en la inclusió de les normes de desconnexió en l’ordre del dia.

Conscient que en el minut 1 que això passi l’Estat desplegarà tota la seva repressió judicial sobre la mesa, el bloc constitucionalista exigeix saber per què encara no s’ha decidit admetre-les o no a tràmit i es queixa que la mesa s’ha reunit en quatre ocasions des que es va registrar la norma sobre l’1-O però la qüestió no s’ha abordat. En el cas de la llei de transitorietat –i fundacional de la república–, això ha passat un cop. “La presidenta té el deure inajornable de convocar la mesa i incloure en l’ordre del dia de les seves sessions totes les iniciatives parlamentàries que els grups hagin presentat”, recorda el portaveu del PP, Alejandro Fernández. El seu homòleg de Ciutadans, Carlos Carrizosa, qüestiona que sigui legal estar “retenint la tramitació”.

Així, la tàctica parlamentària de Junts pel Sí i la CUP de no revelar com tramitarà la ruptura descol·loca l’oposició, que està convençuda que aquestes lleis no entraran “mai” en vigor però no expliquen què faran per impedir-ho. El líder popular, Xavier García Albiol, esmentava l’article 155 de la Constitució per suspendre l’autonomia, mentre que la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, augurava que seria el Tribunal Constitucional el que ho impediria. El PSOE, a través de la seva presidenta, Cristina Narbona, apostava per fer retirar les urnes l’1 d’octubre. El PP comparava la situació a Catalunya amb la de Veneçuela, el clàssic mantra que utilitza a Madrid per carregar contra Podem.

Atordiment constitucional

Una altra mostra de l’atordiment i el desconcert de l’oposició és que per fer front a una llei que parla de superar la Constitució Espanyola reclamen als lletrats de la cambra que n’analitzin el contingut i la seva adequació... a la Constitució. “És evident que tant la llei del referèndum com la de ruptura s’escapen i sobrepassen les competències que té el Parlament”, constatava tot i així la portaveu socialista, Eva Granados.

LES DATES

06.09.17
Dimecres
s’inicia el ple més transcendent de la legislatura, que durarà fins dijous. Es preveu aprovar la ruptura.
15.09.17
Comença
la campanya pel sí en el referèndum sobre la independència previst per l’1-O. Falta un mes.
La llei rupturista és una mostra més que estem davant de la fi del processisme. No entrarà en vigor
Inés Arrimadas
CAP DE L’OPOSICIÓ
Els serveis jurídics han de dir si és legal o no que Forcadell estigui retenint la tramitació
Carlos Carrizosa
PORTAVEU DE C’S AL PARLAMENT
Fem tot el possible perquè la mesa, però especialment Forcadell, sàpiga quines són les seves funcions
Eva Granados
PORTAVEU DEL PSC AL PARLAMENT
Aquesta llei de transitorietat ens ha tornat a canviar de pantalla, ja tornem a ser en la DUI
Joan Coscubiela
PORTAVEU DE CSQP AL PARLAMENT
El govern [espanyol] no permetrà que a Catalunya es violentin la democràcia i l’estat de dret
Xavier García Albiol
LÍDER DEL PP A CATALUNYA
La llei de transitorietat s’inspira en la denominada constituent de Veneçuela
Alejandro Fernández
PORTAVEU DEL PP AL PARLAMENT

Coscubiela fa cas omís de l’abstenció de Nuet a la mesa

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela (ICV), va firmar ahir la petició formal perquè la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, sol·liciti l’informe dels lletrats, malgrat que el representant del seu grup a la mesa, Joan Josep Nuet (EUiA), va abstenir-se dimarts en una votació al respecte en aquest òrgan. Junts pel Sí i la CUP hi tenen majoria i van desestimar la reclamació de Ciutadans i el PSC. Posteriorment, a la junta de portaveus, també es va descartar demanar l’informe als serveis jurídics. Nuet no l’estima necessari perquè, si hi ha problemes de forma en l’admissió a tràmit d’una llei, els lletrats ja ho adverteixen d’ofici. Coscubiela, però, sí que ho veu necessari.

El portaveu de CSQP afegiria a l’encàrrec als lletrats que detallessin en quines condicions pot el ple fer ús de l’alteració de l’ordre del dia, prevista a l’article 81.3 del reglament de la cambra, una de les possibles vies que Junts pel Sí i la CUP es plantegen per aprovar la desconnexió, i, en concret, si aquesta alteració es pot acordar en el plenari sense que les proposicions de llei hagin estat admeses a tràmit per la mesa.