POLÍTICA
Brussel·les - 31 octubre 2015 2.00 h

Schulz tampoc no es creu l'excusa de l'“error humà”

 El president del Parlament Europeu reclama a Juncker explicacions per la manipulació de la seva resposta sobre la independència

 El socialista alemany “comparteix la preocupació” per l'afer

ALBERT SEGURA

Tampoc Martin Schulz no s'empassa l'excusa de l'“error humà”. El president de l'eurocambra va reconèixer ahir que es pren “molt seriosament” i “comparteix la preocupació” dels eurodiputats catalans per l'escàndol de la manipulació d'una resposta de Jean-Claude Juncker sobre la independència, a només cinc dies de les plebiscitàries del 27 de setembre.

El socialista alemany no dóna com a bona l'explicació amb què la Comissió Europea intenta donar per tancada la polèmica, al·legant que “en una organització amb 35.000 treballadors és normal que es cometin errors humans i equivocacions burocràtiques”. I exigeix “ser informat de les conclusions” de la investigació interna que ha obert Brussel·les.

La Comissió Europea va fer campanya pel no, amb el mateix discurs de la por del PP, i ara ho està pagant, rebent les queixes de les altres institucions comunitàries. La defensora del poble europeu, Emily O'Reilly, ja va renyar Juncker per haver abandonat la neutralitat, i entrar en el debat català. Precisament, dimecres que ve, el luxemburguès es reunirà amb la irlandesa, que avisa que les declaracions de Brussel·les sobre la independència són “una opinió personal” i “no la posició oficial de la institució”. I ahir Schulz va afegir-se a aquest malestar, en advertir que no pensa conformar-se amb les evasives amb què Brussel·les intentat amagar l'escàndol.

“Comparteixo la preocupació” i “sóc plenament conscient de com de sensible és aquest tema, especialment en plena campanya” de les eleccions catalanes, admet el president del Parlament Europeu, en una carta a l'eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa. Schulz assegura que l'eurocambra es va queixar immediatament a la Comissió, en rebre dues respostes sobre la independència (l'original, en anglès, i una de manipulada, en castellà) que no tenien res a veure. “Tan bon punt vam conèixer el problema, vam demanar-los que aclarissin urgentment la situació”, recorda Schulz. Els portaveus de Juncker s'han negat a demanar perdó i a informar de “les conseqüències internes de recursos humans” de la seva investigació interna.

L'eurodiputat del PP Santiago Fisas havia preguntat a la Comissió Europea si “reconeixeria una DUI per proclamar un nou estat o república catalana” o si “respectaria la integritat territorial d'Espanya i la competència de l'Estat per gestionar els seus afers interns i les funcions essencials com a estat”. La resposta en castellà, segons es va encarregar de vendre a bombo i plateret el mateix PP, subscrivia literalment l'argumentari que fa servir la diplomàcia espanyola contra el procés sobiranista, fins i tot fent servir les mateixes expressions.

Segons aquesta versió, completament falsejada, Juncker alertava que ningú no reconeixeria una DUI del Parlament de Catalunya: “De conformitat amb l'article 4 apartat 2 del Tractat, la Unió ha de respectar la identitat nacional dels estats membres inherent a les estructures fonamentals polítiques i constitucionals d'aquests, també pel que fa a l'autonomia local i regional. Respectarà les funcions essencials de l'Estat, especialment les que tenen com a objectiu garantir la seva integritat territorial. La determinació del territori d'un estat membre està únicament establerta pel dret constitucional nacional i no per una decisió d'un parlament autonòmic contraria a la Constitució.”

Juncker, segons va acabar admetent la seva portaveu, mai va validar aquest paràgraf i només va autoritzar la resposta de manual, la posició oficial, en què la Comissió Europea és neutral i es limita a recordar que “a la Comissió no li correspon expressar una opinió sobre qüestions d'organització interna relacionades amb els procediments constitucionals d'un estat membre”.