POLÍTICA
BARCELONA - 31 octubre 2016 2.00 h

L'Audiencia denega a l'ANC, l'AMI i l'ACM ser part en la causa

 Les entitats sobiranistes van demanar personar-se en el procés penal per poder-se defensar

M.P - BARCELONA

L'Audiencia Nacional ha denegat a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i a l'Associació Catalana de Municipis (ACM) poder-se personar en les dues causes obertes pel magistrat Ismael Moreno contra els ajuntaments de Deltebre i de Vic per haver aprovat mocions de suport a la resolució de ruptura aprovada pel Parlament el 9-N del 2015. Precisament, Deltebre i Vic són els dos únics consistoris dels nou denunciats per la fiscalia pel delicte de sedició que continuen oberts. Tots dos estan al mateix jutjat: el central 2, dirigit per Moreno.

Les entitats sobiranistes van fer aquesta petició per poder-se defensar, després que el magistrat Moreno, el gener passat, els requerís informació com a possibles “impulsores de les mocions”.

En la resolució, del juliol passat, la secció segona de la sala penal de l'Audiencia Nacional desestima el reclam de les entitats assegurant que només se'ls han requerit dades estatutàries i no pas patrimonials. Els cinc magistrats de l'Audiencia Nacional hi detallen que, com a persones jurídiques que són, a aquestes entitats només se'ls pot atribuir uns certs delictes, “i els delictes que han portat a aquestes actuacions no figuren en la llista”, sense atrevir-se a citar el de sedició. Hi afegeixen que podrien tenir “una eventual responsabilitat civil, de la qual per ara no hi ha dades”. Per això, els denega personar-se, i les entitats no faran res fins a veure què fa ara el magistrat, segons els seus lletrats.