POLÍTICA
BARCELONA - 4 gener 2017 2.00 h

L'escola de servidors públics, a punt

 El govern ultima la reforma de l'escola d'administració pública per al futur estat

 Tindrà el nom de Prat de la Riba

ODEI A.-ETXEARTE - BARCELONA

Els pilars de l'administració pública del nou estat català, forjats des de la base: l'escola que n'ha de formar els treballadors. El govern ultima la transformació de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC) en la futura Escola Nacional de Govern i Administracions Públiques Enric Prat de la Riba. L'executiu es decanta per incorporar-hi el nom del que va ser fundador de la primera Escola el 1912, aleshores amb l'objectiu de formar els funcionaris catalans, i que posteriorment va ser el primer president la Mancomunitat de Catalunya, entre el 1914 i el 1917.

La futura escola pretén formar el conjunt de servidors públics de les administracions, tant si són funcionaris com si no ho són i amb independència de la naturalesa jurídica de la seva vinculació, de manera que abastarà la formació de tots els càrrecs elegits, fins ara diversificada. En un terreny on, segons el director de l'actual EAPC, Agustí Colomines, s'ha imposat una “mentalitat més autonomista que estatista”, l'executiu s'inspira ara per reformar-la en els models danès, holandès i alemany, amb la seriositat de l'escola nacional francesa, per afrontar el trànsit cap a l'estat català. L'objectiu del govern és que la llei estigui aprovada abans de l'estiu. Simbòlicament, l'organisme naixerà coincidint amb el centenari de la mort de Prat de la Riba.

El consell executiu va aprovar en la reunió d'ahir la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei. La futura norma derogarà la llei reguladora de l'EAPC, del 1987, que establia aquesta escola com a institució bàsica de formació, selecció i estudi en matèria d'administració pública. La reforma de l'escola arriba acompanyada, a més, de la creació d'un màster de direcció pública de l'EAPC i la UOC que es va presentar el desembre passat.

LA DATA

1912
Es funda
l'Escola d'Administració Pública. Prat de la Riba volia un funcionariat competent i compromès amb el país.

Les commemoracions d'enguany

A banda de commemorar enguany el centenari de la mort d'Enric Prat de la Riba, el govern retrà homenatge a onze personalitats i esdeveniments més. La llista de commemoracions aprovades per la Generalitat inclou els 150 anys del naixement i el centenari de la presidència de la Mancomunitat de Josep Puig i Cadafalch; els 100 anys del naixement de l'escriptor i crític d'art Josep Palau i Fabre; els 150 anys del naixement de l'advocat i polític Jaume Carner i els 125 anys del naixement de l'escriptora Aurora Bertrana. També s'homenatjaran els 150 anys del naixement de l'escriptor modernista Prudenci Bertrana i els 200 anys de la festa major de Gràcia, entre d'altres.