POLÍTICA
MADRID - 29 gener 2017 0.00 h

La Moncloa avisa el govern que l'Estat li impedirà ser l'“única veu” a Catalunya

 Sáenz de Santamaría aprofita les declaracions de Vidal per carregar contra la Generalitat

 Catalá diu que la protesta del 6-F pretén coaccionar el tribunal

M.O - MADRID

L'executiu espanyol segueix intentant treure rèdit de les declaracions de Santiago Vidal aprofitant-les per carregar contra el govern de Carles Puigdemont. “Es comença per no complir la Constitució i s'acaba amb un senador que presumeix que allà poden saltar-se els drets dels ciutadans perquè l'important és la seva visió de la societat”, exclamava ahir la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. La número dos de La Moncloa va incidir, doncs, en la tesi que el sector sobiranista pretén imposar la seva visió “negant la veu a tota la resta, que són tan catalans com ells”. I davant d'això avisava que l'executiu espanyol no permetrà que a Catalunya l'“única veu” sigui la dels que “se salten la llei”.

En un acte de partit celebrat a Logronyo, Santamaría subratllava que mentre per al PP “Espanya són els espanyols”, per a les formacions independentistes, Catalunya “són només ells” i, en el cas del govern, “la Generalitat són només Puigdemont, Junqueras i Romeva”, als quals va acusar de supeditar els seus interessos a les necessitats del conjunt de la ciutadania.

Així, després que el dia anterior Mariano Rajoy i el portaveu Íñigo Méndez de Vigo fiessin la credibilitat o no de les paraules de Vidal a la investigació encarregada per la Fiscalia General de l'Estat, incidint en la “necessitat” que tot plegat s'aclareixi alhora que llançaven dards al govern de la Generalitat, el dirigent del PP català Xavier García Albiol seguia burxant el PSC perquè des de l'àmbit polític “deixi de banda els seus complexos” i permeti que es posi en marxa un ple monogràfic i extraordinari sobre el suposat “robatori” de les dades fiscals dels catalans.

D'altra banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va criticar ahir la manifestació del 6-F incidint que “no és necessària”, a menys que darrere hi hagi un intent “de coaccionar els tribunals”. En declaracions a la Cope, va rebutjar, doncs, aquest tipus “de moviments d'acompanyament popular”.

LES FRASES

El govern espanyol i el PP no permetran que a Catalunya siguin veu única els que se salten la llei
Soraya S. de Santamaría
VICEPRES. DEL GOVERN ESPANYOL
Hi ha manifestacions que són innecessàries, sobretot si hi ha la voluntat de coaccionar els tribunals
Rafael Catalá
MINISTRE DE JUSTÍCIA
Demano al PSC que no permeti que el govern surti d'un tema tan greu sense donar explicacions al ple
Xavier García Albiol
COORD. GENERAL DEL PP CATALÀ

“Si m'acusessin a mi, aniria als tribunals”

A propòsit de les “greus” afirmacions de l'exsenador d'ERC Santiago Vidal, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va afirmar ahir que “si jo fos el govern i m'acusessin de cometre il·legalitats aniria als tribunals”. En aquest sentit, va afegir: “Estan arribant tard. O és que hi ha alguna cosa que no sabem?” Iceta va argumentar que el fet que “alguns estiguin instal·lats en la idea de la desobediència i en el concepte que la legalitat és flexible” pot portar molts a donar veracitat a les afirmacions de Vidal, i va insistir en la pregunta de com es pot fer un “referèndum il·legal sense saltar-se la llei”.

D'altra banda, el vicepresident del govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, no va voler parlar del cas després de l'accidentat acte que va protagonitzar a Barcelona al costat del líder municipal del partit, Alfred Bosch. Junqueras i Bosch van ser escridassats per un grup de funcionaris que protestaven pel trasllat de la presó Model.