Política | La qüestió catalana LA CRÒNICA

El dispositiu del 9-N espera Mas

Fins a 435 ajuntaments, amb un 60% del cens, estan formalment a disposició | 
Un cop es firmi el decret, el Govern activarà la campanya institucional i el web electoral | 
ERC defuig ara el terme "desobediència civil" però no garanteix atendre el TC

Edició impresa Política | 21/09/2014 - 00:00h

Isabel Garcia Pagan
Barcelona
PEDRO MADUEÑO / ARXIU

EL SUPORT LOCAL El Govern creu que els alcaldes del PSC 'toleraran' la consulta als seus municipis
LLISTA DE VOTANTS Només 1.500 catalans a l'estranger s'hi havien registrat fins a la setmana passada


Fer tot el possible per votar el 9 de novembre. Però sobretot, que els catalans que han sortit al carrer massivament en els tres últims anys vegin que el Govern ha fet tot el que estava a les seves mans. Papereta inclosa, de la qual s'ha modificat el disseny per fer ressaltar les dues preguntes encadenades. Artur Mas està disposat a aprofitar l'avantatge que concedeix la potestat de firmar el decret de convocatòria de la consulta, i el seu silenci manté l'Executiu de Mariano Rajoy en guàrdia, sense capacitat per executar els passos anunciats contra la llei de consultes i la cita del 9-N.

El president de la Generalitat escruta pacientment l'activitat oficial del Govern central -i del mateix Tribunal Constitucional- per treure el màxim partit del calendari. Continua sense haver-hi acord entre els partits favorables a la consulta sobre com respondre a una més que probable suspensió automàtica del decret de convocatòria i la llei que l'empara, però, de moment, l'objectiu del president no és cap altre que guanyar tot el temps possible per evidenciar davant el món que l'Executiu espanyol i el Tribunal Constitucional avorten un intent d'expressió d'una població a les urnes. "No traurem la bandera blanca a la primera", és la consigna al Govern.

Una vegada publicada la llei al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), el decret que firmarà Mas donarà llum verda a una campanya institucional que anunciarà la consulta i la pregunta i que cridarà a la participació. A més, el decret inclourà un annex que desplegarà aspectes sobre el dispositiu logístic, que requereixen una regulació extra a la llei. L'annex establirà el funcionament dels períodes de campanya i debat públic; les comissions de control i seguiment; la divisió de circumscripcions en seccions i les meses -es preveuen unes 8.000 urnes en 3.000 punts de votació-; l'exposició pública de la llista de participants, i la formació de les meses electorals o del vot anticipat per dipòsit tant a Catalunya com a l'estranger. Només 1.500 catalans residents a l'exterior s'havien registrat fins dilluns per poder votar i la llei assenyala que el dret a vot es limitarà als que ho hagin fet fins al dia anterior a la convocatòria.

A part d'aquest annex, el Govern té preparat un web electoral que entraria en funcionament de forma immediata després de la firma del decret. El web serà clau, per exemple, per donar publicitat a la llista de participants provisional i definitiva, i oferir informació sobre els punts de votació als municipis. Fins a aquest moment, 435 ajuntaments catalans s'han posat oficialment a disposició del Govern -la seva població correspon a un 60% del cens, amb Barcelona al capdavant- i 494 més -que representen un 25% del cens- no han donat resposta a la demanda de la vicepresidenta Joana Ortega, que ahir va tornar a demanar la implicació local per organitzar el "crit de democràcia" del 9-N. Les respostes negatives corresponen a 13 municipis governats pel PSC, que suposen l'11,8% del cens però que inclouen poblacions tan rellevants com l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà o Terrassa -Sabadell va expressar dubtes-. No obstant això, el Govern treballa sobre la teoria que els alcaldes socialistes toleraran la consulta i fins i tot cedirien locals municipals. Ajuntaments governats pel PP com Badalona i Castelldefels no han respost a Governació.

Amb el dispositiu esperant que Mas plasmi la seva firma al decret de convocatòria, el debat va tornar a girar ahir sobre la resposta davant una suspensió de la consulta. La secretària general d'ERC va explicar a Catalunya Ràdio que no es pot "anar predicant la desobediència civil", tal com va fer el mateix Oriol Junqueras, però hores després va assegurar via Twitter que "desobeirem quan calgui". En canvi, CiU rebutja la desobediència per salvaguardar la imatge internacional del procés. Ahir ERC va posar tota la seva maquinària al servei de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium per fer un porta a porta pel sí-sí. La campanya ja supera els 18.600 voluntaris.