Política

"Algunes ambaixades ja posen traves per votar el 27-S"

Meritxell Borràs, | consellera de Governació

Edició impresa Política | 09/08/2015 - 00:00h

Josep Gisbert


Meritxell Borràs (l'Hospitalet de Llobregat 1964) és, com a nova consellera de Governació des de fa tot just un mes i mig, la responsable del dispositiu electoral del 27-S. Un repte, el d'haver-se d'encarregar de les eleccions probablement més transcendents de la història de Catalunya, que no espanta aquesta llicenciada en Farmàcia, filla d'un dels històrics fundadors de CDC -Jacint Borràs-, que ha desenvolupat tota la carrera política entre l'Ajuntament de la capital del Baix Llobregat i el Parlament i que forma part des de fa temps del nucli dur de la direcció del partit d'Artur Mas.

Una convocatòria electoral excepcional, com el mateix president de la Generalitat ha definit que és la del 27-S, requereix un dispositiu excepcional?

Requereix un dispositiu que funcioni molt bé, amb menys diners i més esforç per part de tothom.

En aquest dispositiu hi ha res que el Govern espanyol pugui fer servir per impugnar?

Tant el decret de convocatòria de les eleccions com els de normes complementàries i subvencions són exemplars, impecables jurídicament. No hi ha cap element en què el Govern espanyol pugui agafar-se des del punt de vista legal. Enlloc no hi ha cap referència al caràcter plebiscitari de les eleccions, que depèn dels partits i de la gent. Una altra cosa és que les ganes d'impugnar sembla que hi són totes. I, de fet, ja tenim exemples anteriors en què se'ns han revocat coses. Però votar mai no és un problema, al contrari, sempre és la solució.

I la campanya institucional que recorda l'estil de la del 9-N?

La campanya és impecable, purament informativa, com ha de ser.

Quines són les principals novetats del dispositiu electoral?

Bàsicament, la inclusió de set vídeos tutorials en el web electoral, la possibilitat de rebre informació a través del sistema de missatgeria Telegram i, entre d'altres, la creació d'una app específica per conèixer els resultats el dia de les eleccions i que permetrà als ciutadans interactuar-hi.

Entre les novetats per què no és possible incloure-hi el vot electrònic, a través d'internet, en una societat en què la realitat on line és present arreu?

És una demanda a la qual, d'aquí poc temps, una democràcia moderna ha de donar resposta. Perquè, certament, és poc comprensible que no es pugui votar electrònicament i que, per exemple, la gent que és a l'estranger tingui grans dificultats per votar, quan, a més, ja s'han implantat sistemes que ofereixen la màxima seguretat i garanteixen que no es puguin fer trampes.

Parlant de les dificultats per votar que tenen els residents a l'estranger, tem que especialment aquesta vegada les autoritats espanyoles posin traves per evitar que els catalans que viuen fora votin?

No m'ho vull ni imaginar. Però el cert és que ja hem rebut alguna queixa en aquest sentit. Des d'algunes ambaixades se'ls ha dit que durant el mes d'agost no podran fer els tràmits per votar per correu perquè el mes d'agost no treballen. I si no poden fer-ho durant el mes d'agost, que és quan s'acompleixen els terminis, ja m'explicarà quan ho faran. Per tant, de facilitats, no en posen, i algunes posen traves.

O sigui, que la carta enviada al ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, no ha servit de res.

La carta, igual que la de Correus, es va enviar, diguem-ne, amb caràcter preventiu, ateses les moltes dificultats que hi va haver per votar el 2012.

Qui són els afectats?

Sobretot els residents temporals a l'estranger. Els permanents no tant, perquè aquesta vegada poden sol·licitar la documentació per internet i, per tant, no han d'anar a les ambaixades.

Què ha fet el Govern ateses aquestes primeres queixes?

A través de la secretaria d'Afers Exteriors s'ha mobilitzat alguns delegats a l'exterior, que han fet gestions amb els cònsols per mirar de resoldre-ho.

De quines ambaixades es tracta?

Prefereixo ser prudent, perquè de moment les respostes que ens han donat són positives.

Si, tot i així, les dificultats per votar des de l'estranger persistissin, hi hauria algun mecanisme alternatiu perquè aquests ciutadans poguessin votar?

Aprofitar que si vénen de vacances a Catalunya facin el vot per correu des d'aquí. Però, és clar, és una situació ben anòmala.

Tot plegat seria diferent si hi hagués una llei electoral catalana pròpia?

No, perquè la política exterior continuaria sent competència, mentre Catalunya no sigui un país sobirà, de l'Estat espanyol.

El 27-S serà l'encarregada de fer públiques les dades de participació...

El que és desitjable en totes les eleccions, i en aquestes encara més, és una participació alta, i estic segura que hi serà.

...i els resultats.

El resultat serà l'expressió del que vulguin els ciutadans de Catalunya i el mesurarem en escons com es mesuren totes les eleccions. Els escons parlaran clarament de quina és la força majoritària i de si els partidaris del sí o els del no tenen prou força per tirar endavant els seus projectes.

I els vots?

Nosaltres hauríem volgut fer un referèndum i comptar els vots, però, com que no se'ns permet, el marc de joc legal que tenim és el de les eleccions i els escons.

Troba adient que el primer dia de la campanya electoral coincideixi amb el de la gran manifestació a Barcelona amb motiu de l'11 de setembre?

El que és adient és que l'11 de setembre els ciutadans d'aquest país, en un dia tan assenyalat i en els moments que vivim, puguin expressar-se lliurement als carrers.

Tem que algú intenti que es prohibeixi la manifestació?

Hem vist tants intents de prohibir coses que tot entra dintre dels càlculs. Ara bé, prohibir que la gent vulgui manifestar-se de manera pacífica no seria sensat. Crec que seria contraproduent.

Vostè, com a membre de CDC, ha estat diputada al Parlament des del 1995. Li sap greu no ser ara a la llista en una ocasió especial com l'actual?

M'hauria agradat ser a la llista, no ho negaré.