Girona també empeny la consulta

El saló de plens es va omplir per seguir la votació de la moció a favor de la consulta

Un cop l'alcalde va tancar la sessió es va cantar ‘Els segadors', que va acabar amb un “visca Catalunya lliure!”

27/09/14 02:00 GIRONA - JORDI NADAL
El moment de la votació al ple de Girona, ahir Foto: JORDI RIBOT/ ICONNA.
Tots els grups i regidors, excepte els del PP, van votar-hi a favor
Notícies de ...

Vint-i-dos vots a favor i dos en contra. Aquest és el resultat de la votació de la moció en suport a la consulta del 9-N d'ahir al ple de Girona. Nou regidors de CiU (el tinent d'alcalde Jordi Fàbrega no va poder assistir a la sessió), sis del PSC, dos de la CUP, dos d'ICV-EUiA i els tres regidors no adscrits hi van votar a favor. En contra, els dos del PP. En l'inici de la sessió, l'alcalde, Carles Puigdemont, va recordar que el que es duia a aprovació al ple “és només el desig de votar el 9-N” amb la intenció, que va verbalitzar, que els regidors evitessin desviar la qüestió per altres viaranys més enllà de la seva posició sobre la celebració de la consulta. Per torns, van intervenir tots els portaveus.

La primera a intervenir va ser la regidora no adscrita, membre d'Avancem, Glòria Plana, que va remarcar que la llei de consultes “neix de la voluntat del poble”. Va demanar deixar de banda els partidismes i escoltar com el poble “demana unitat”.

El regidor no adscrit de Reagrupament, Carles Bonaventura, va tenir unes paraules de record pels catalans del passat i va assumir un compromís amb els del futur: “Hem de deixar-los un país més lliure.” Va considerar que el dret a votar “ningú ens el pot negar com a poble” i va mostrar-se convençut que el dret a decidir “triomfarà”.

Carles Palomares, que sempre que s'ha debatut el dret a decidir al ple s'hi ha mostrat a favor, tot i assegurar que se sent espanyol i no vol la independència, va anar ahir una mica més enllà. L'exregidor del PP, ara no adscrit, va assegurar que, si l'Estat espanyol acaba desautoritzant la consulta, s'haurà de fer independentista “l'endemà de la prohibició”.

El portaveu d'ICV-EUiA, Joan Olòriz, es va posar dret “com a mostra de respecte al poble”. Va dir que Catalunya s'ha de mantenir forta “en un camí que ja no té retirada”. Va concloure que ni el Constitucional ni cap consell de ministres “pot aturar la veu del poble”.

Jordi Navarro, de la CUP, va assegurar que la lluita per la independència “no es fa en contra dels pobles de l'Estat espanyol, al contrari”. Va defensar, però, el dret dels catalans a decidir el seu propi futur. Va considerar que la lluita del poble català és “per la democràcia”, i va dir que els que s'oposen al dret a decidir es trobaran el poble al davant.

La regidora del PP, Concepció Veray, va ser la veu discordant del plenari. Va reiterar el discurs del PP pel que fa a la il·legalitat “els agradi o no” de la llei de consultes, i va dir a l'alcalde que “pot caure en la prevaricació” si se suspèn la consulta però l'alcaldia hi dóna suport.

La cap de l'oposició, Pia Bosch, del PSC, va dir que era un dia “ per a la unitat” i hi va afegir que el grup socialista actuaria en conseqüència votant unànimement a favor de la consulta. També la regidora Sílvia Paneque, que en més d'una ocasió s'ha desmarcat del grup a l'hora de votar qüestions sobiranistes. Bosch va dir que “l'adversari no és l'independentisme, sinó el nacionalisme espanyol” i va mostrar el seu convenciment que es votarà. El portaveu del grup municipal de CiU, Carles Ribas, va dir que “fa molts anys que la consulta està convocada: cada vegada que un milió de catalans surten al carrer per decidir el seu futur”, va concloure. L'alcalde va recordar que el 1913 i el 1918 el ple de Girona ja havia votat a favor de plebiscits sobre la Mancomunitat i l'autonomia. I va considerar que el moment actual és una evolució lògica d'aquelles reivindicacions en què els catalans volien ser i decidir. El cant d'Els segadors i un “visca Catalunya lliure!”, van posar fi al plenari.

LES FRASES

No tenim por,
no fallarem,
no renunciarem
i no defallirem en el nostre propòsit
Carles Puigdemont
ALCALDE DE GIRONA
La majoria social demana unitat política i deixar de banda els partidismes. Hem d'obeir el mandat
Glòria Plana
REGIDORA NO ADSCRITA (AVANCEM)
A Catalunya estem lliurant un combat per la democràcia, l'efecte del qual transcendirà fronteres
Jordi Navarro
REGIDOR DE LA CUP
Tenim el deure de deixar als nostres fills
i néts, i als catalans del futur, un país millor
i més lliure
Carles Bonaventura
REGIDOR NO ADSCRIT (REAGRUPAMENT)
Hem de ser forts
en un camí que ja
no té retirada. No
es pot aturar la veu del poble
Joan Olòriz
REGIDOR D'ICV-EUIA
Sempre m'he sentit espanyol, però si ens prohibeixen votar m'hauré de fer independentista
Carles Palomares
REGIDOR NO ADSCRIT
És indiscutible que Catalunya té i ha tingut històricament vocació d'estat
Pia Bosch
REGIDORA DEL PSC
Els agradi o no,
la llei no permet
la celebració
d'una consulta d'autodeterminació
Concepció Veray
REGIDORA DEL PP
Darrera actualització ( Dissabte, 27 de setembre del 2014 02:00 )