Joan Jordà


Nascut a Sant Feliu de Guíxols l’any 1929, Joan Jordà va travessar la frontera dels Pirineus, amb part de la seva família, el febrer de 1939, després d’haver viscut la guerra a Santa Coloma de Farners. Des de l’any 1945 resideix a Tolosa de Llenguadoc. 

Ha exposat en una quarantena de galeries franceses. El retorn a l’enyorada Catalunya no es va produir fins l’any 2000, des de llavors ha exposat a Sant Feliu de Guíxols, Barcelona, Girona i al MUME de La Jonquera. 

Primordialment podem incloure la seva obra, amb probables matisos, al neoexpressionisme des d'on ha desenvolupat un sistemàtic, desesperat i abnegat crit artístic en contra de tota mena d’opressió a la llibertat dels pobles i dels febles, sempre antagònic als dictadors. Sèries de pintures com els degolladors (égorgueurs), les mares doloroses o pietats, la retirada del 39, els bombardejos, els captius, els crucificats ben allunyats de les connotacions religioses, els inconeguts, entre d'altres, il·lustren el seu pòsit sempre amb un traç suggeridor i potente alhora i protegits per una ineludible premissa: el seu treball forjat en el records personals cal poder rellegir-lo en qualsevol altre conflicte; les víctimes i els dictadors sanguinaris sempre són idèntics per la qual cosa l’obra de Joan Jordà esdevé universal i ens la proposa des d'un llenguatge efectista i, sovint, torturat, ple de laments i alarmes; el seu pinzell no sempre és amable, ni decoratiu segons els cànons burgesos, sempre interpel·la l'espectador sigui en aquestes dues petites peces fetes a propòsit per a l’ANC o en la seva darrera pintura: una reinterpretació del quadre Les Meninas de Velázquez on versiona mitjançant una trentena de personatges l’obra i la història ibèrica segons la mirada d'un home del segle XXI. 

Joan Jordà esdevé un artista vertebrador de consciències que ens proposa encadenar-nos a l'esperança i a la llibertat, al somni per una Catalunya lliure.


Les làmines

De cadascuna de les reproduccions se n'ha fet una tirada limitada de 150 exemplars numerats.

Es poden adquirir a la Fundació Valvi, a la Llibreria 22 i a la Llibreria Les Voltes. També es poden demanar per correu electrònic a girones@assemblea.cat.

El preu de cada reproducció és de 80 euros (70 euros per als membres de l'ANC).


 Làmina vermella  Làmina groga


Joan Jordà a la xarxa