El Punt Avui

Marc legal per al 9-N

El Parlament aprova la llei de consultes amb 106 vots a favor i tot ja està a punt perquè Mas pugui signar el decret de convocatòria

Catalunya demana més democràcia i poder votar, seguint l'exemple d'Escòcia

20/09/14 02:00 BARCELONA - MARC BATALLER

Tot està a punt perquè Artur Mas pugui signar el decret de convocatòria per al 9-N. El Parlament va aprovar ahir la llei de consultes, amb un ampli consens de 106 vots a favor, i per tant el marc legal ja està bastit. Ara comença la veritable partida. L'únic que demanen els ciutadans és votar, més democràcia i seguir l'exemple d'Escòcia i del Regne Unit, que han donat una lliçó sobre com es resolen els conflictes polítics. Però l'Estat no pretén moure's ni un mil·límetre i el xoc de legalitats i legitimitats està servit. O, per dir-ho d'una altra manera, el xoc de trens ara sí que ha arribat.

Catalunya es va llevar ahir amb la victòria del no escocès, però amb la sensació que Escòcia havia marcat el camí per poder votar el 9-N. Una tesi que es va reforçar amb les declaracions del primer ministre britànic, David Cameron, que va assegurar que podia haver prohibit el referèndum, però que per sobre de tot és un “demòcrata”. Una andanada a les polítiques de Rajoy, que a través d'un missatge televisiu gravat va celebrar el no escocès i va tornar a fer gala del seu immobilisme. Mas, per contra, va fer una roda de premsa, en què va parlar en quatre idiomes, i va recordar a La Moncloa que l'única solució per desllorigar la tensa relació entre Catalunya i Espanya és votar. El president va posar l'accent en el model democràtic escocès i va subratllar que el procés català continua.

Suport a la consulta

Un procés que va fer una passa històrica a la cambra catalana, com va destacar la vicepresidenta, Joana Ortega. CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, la CUP i el diputat no adscrit, Joan Ignasi Elena, van aprovar la llei de consultes en un ple extraordinari, que posa els ciments cap al 9-N. Centenars de persones, convocades per l'ANC, es van concentrar a fora de l'hemicicle per reclamar que es pugui votar. Mas i els líders pro consulta es van acostar als manifestants, que els van rebre amb aplaudiments i crits a favor de la independència. “Fem tot el que podem”, els va dir el president.

A dins, l'expectació era màxima amb més de 300 periodistes i la tribuna de convidats plena amb els expresidents del Parlament Joan Rigol i Ernest Benach; l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias; els secretaris generals de CCOO, Joan Carles Gallego, i de la UGT, Josep Maria Àlvarez, o les presidentes de l'ANC, Carme Forcadell, i Òmnium Cultural, Muriel Casals, entre d'altres. “Teníem la majoria social i parlamentària, i ara tenim l'instrument per poder votar el 9 de novembre”, va emfasitzar Forcadell.

Els partits sobiranistes i Elena van remarcar que la normativa, que ja es va començar a cuinar la passada legislatura, és una eina perquè Catalunya pugui “millorar la qualitat democràtica” i que tant servirà per al 9-N com per preguntar sobre altres qüestions d'interès. Una de les principals novetats és que podran votar els majors de 16 anys.

El PSC també va donar el seu sí al projecte, però va haver de justificar-se, perquè tant el PP com Ciutadans els van acusar de fer el joc a l'independentisme –el PSOE tampoc no ha encaixat gens bé aquesta decisió de Miquel Iceta–. Els socialistes van argumentar que és una bona llei de participació, però que no pot servir per a la consulta. Els grups del bloc del no, per la seva part, van assenyalar que la sobirania és de tots els espanyols, i no només dels catalans, i que s'està cometent una il·legalitat.

Amb aquesta normativa sota el braç, Mas ja pot signar el decret de convocatòria i tot són especulacions sobre quin dia ho farà. La llei s'ha de publicar al Diari Oficial de la Generalitat i el cap de setmana no n'hi ha. Però sempre se'n pot fer un d'extraordinari o en la mateixa edició es pot recollir el decret i la iniciativa legislativa. També s'ha de tenir en compte que hi ha un marge d'uns quinze dies per publicar al DOCG la llei.

Sigui el dia que sigui, el govern espanyol ho té tot preparat per convocar el Consell de Ministres i impugnar la norma i el decret de convocatòria al Tribunal Constitucional. Un cop l'alt tribunal accepti el recurs, hi haurà una suspensió automàtica provisional de cinc mesos. Dimarts de la setmana que ve, Rajoy comença un viatge a la Xina, però el Consell de Ministres es pot reunir igualment. Tot i això, l'absència del president espanyol tindria un simbolisme significatiu.

LES XIFRES

106
vots
a favor de la llei de consultes, dels diputats de CiU, ERC, ICV-EUiA, la CUP, el PSC i Elena.
28
vots
va haver-hi en contra del projecte. Van ser els del PP i Ciutadans. També es van rebutjar totes les esmenes.
Darrera actualització ( Dissabte, 20 de setembre del 2014 02:00 )