MES vol afavorir “el canvi a governs d'esquerres” als ajuntaments

El partit que aspira a aglutinar el socialisme sobiranista celebra la seva assemblea constituent

La nova formació es prepara per concórrer a les muncipals del maig i ja ha tancat 45 llistes electorals amb ERC, 3 amb ICV i 3 en solitari

24/01/15 21:21 BARCELONA - AGÈNCIES
Una de les votacions de l'assemblea constituent de MES, aquest dissabte Foto: ANDREU PUIG.

El partit Moviment d'Esquerres (MES), fruit de la fusió del Moviment Catalunya i NeCat, ja és una realitat. Aquest dissabte s'ha celebrat el congrés fundacional de la formació, on s'ha escollit el Consell Polític i s'han debatut i aprovat els seus estatuts, el codi ètic i l'eix programàtic del projecte que aspira a aglutinar el socialisme sobiranista.

“No tenia sentit continuar jugant per separat” ha assenyalat Jordi Martí, expresident del grup municipal del PSC i una de les cares visibles de la formació, que aspira a fer un bon paper en les properes cites electorals.

La intenció de MES és concórrer a les municipals del proper 24 de maig i recollir una part de l'electorat que el PSC podria perdre, segons les enquestes.

La nova formació, que aplega molts socialistes crítics amb la direcció, vol “facilitar el canvi a govern d'esquerres” als ajuntament i consells comarcals. Per aquest motiu, estenen la mà a dialogar amb altres partits. De moment, ja s'han tancat 45 llistes electorals amb ERC, 3 amb ICV i 3 formades únicament per membres de MES.

Ernest Maragall, fundador de NeCat, ha advertit en la seva intervenció que MES “no és el PSC ressuscitat, sinó que representa esperança, la radicalitat democràtica que molts esperen”.

L'exconsellera socialista Marina Geli, de Moviment Catalunya, ha ressaltat la importància de la constitució oficial del partit, i ha destacat: “Tornem a començar, amb gent d'abans i amb gent nova”. L'assemblea ha aprovat una resolució que demana aGeli que mantingui la seva acta com a diputada fora del PSC; l'exconsellera ha assegurat aquest divendres que anunciaria la seva decisió sobre el seu futur polític la setmana que ve.

De la seva banda, Martí ha assenyalat que la intenció de MES és “ser clau en tots els ajuntaments per tenir majories d'esquerres en governs municipals del país”.

El consell polític estarà integrat per 56 persones, 23 de cada formació, i serà l'encarregat de nomenar els membres de la junta gestora del partit. Per una qüestió relativa als estatuts de transició per a la creació del nou partit, el que haurà d'esperar és que es faci públic el nom dels membres de la junta de direcció, que seran nomenats pel Consell, el qual també designarà les funcions de cadascú.

Tot apunta, però, que hi tindran un paper destacat les quatre persones que han atès els mitjans aquest dissabte després de la trobada: Jordi Martí, Pere Almeda (NeCat), l'exalcaldessa de Roses Magda Casamitjana (NeCat) i l'exlíder del PSC a Girona, Pia Bosch (Moviment Catalunya). Segons ha pogut saber l'ACN, la junta ha d'estar ratificada, com a molt tard, a mitjans de febrer.

També han participat en l'assemblea els exconsellers del PSC Montserrat Tura i Antoni Castells, de Moviment Catalunya.

Com a convidats hi han assistit Josep Rull (CDC), Lluís Salvador (ERC), Rocío Martínez Semper (PSC), Jaume Bosch (ICV), Francesc Matas (EUiA), Eduardo Reyes (Suma't), Muriel Casals (Òmnium) i Jaume Marfany (ANC), entre d'altres.

Darrera actualització ( Dissabte, 24 de gener del 2015 21:22 )